Exercise 3.7

By | December 24, 2018

Class 6 | Mathematics | Chapter 3| Playing with Numbers | Exercise 3.7

Question 1: Renu purchases two bags of fertilizer of weights 75 kg and 69 kg. Find the maximum value of weight which can measure the weight of the fertilizer exact number of times.

Answer 1: For finding maximum weight, we have to find H.C.F. of 75 and 69.

Factors of 75 = 3 x 5 x 5

Factors of 69 = 3 x 69

H.C.F. = 3

Therefore the required weight is 3 kg

Question 2: Three boys step off together from the same spot. Their steps measure 63 cm, 70 cm and 77 cm respectively. What is the maximum distance each should cover so that all can cover the distance in complete steps?

Answer 2: For finding minimum distance, we have to find L.C.M of 63, 70 and 77

7 63,70,77
9 9,10,11
10 1,10,11
11 1,1,11
1,1,1

L.C.M. of 63, 70 and 77 = 7 x 9 x 10 x 11 = 6930 cm.

Therefore, the minimum distance is 6930 cm.

Question 3: The length, breadth and height of a room are 825 cm, 675 cm and 450 cm respectively. Find the longest tape which can measure the three dimensions of the room exactly.

Answer 3: The measurement of longest tape = H.C.F. of 825 cm, 675 cm and 450 cm.

Factors of 825 = 3 x 5 x 5 x 11

Factors of 675 = 3 x 5 x 5 x 3 x 3

Factors of 450 = 2 x 3 x 3 x 5 x 5

H.C.F. = 3 x 5 x 5 = 75 cm

Therefore, the longest tape is 75 cm.

Question 4: Determine the smallest 3-digit number which is exactly divisible by 6, 8 and 12.

Answer 4:

2 6,8,12
2 3,4,6
3 3,2,3
2 1,2,1
1,1,1

L.C.M. of 6, 8 and 12 = 2 x 2 x 2 x 3 = 24

We have to find the smallest 3-digit multiple of 24.

It can be seen that 24 × 4 =96 and 24× 5 = 120

Hence the smallest 3 digit number which is exactly divisible by 6,8 and 12 is 120.

Question 5 : Determine the largest 3-digit number which is exactly divisible by 8, 10 and 12.

Answer 5 :

2 8,10,12
2 4,5,6
2 2,5,3
5 1,5,3
3 1,1,3
1,1,1

L.C.M. of 8, 10, 12 = 2 x 2 x 2 x 3 x 5 = 120

The largest three digit number = 999

Answer 5

Therefore , the required number = 999-39 =960

Question 6: The traffic lights at three different road crossings change after every 48 seconds, 72 seconds and 108 seconds respectively. If they change simultaneously at 7 a.m. at what time will they change simultaneously again?

Answer 6:

2 48,72,108
2 24,36,54
3 12,18,27
2 4,6,9
2 2,3,3
3 1,3,3
1,1,1

L.C.M. of 48, 72, 108 = 2 x 2 x 2 x 2 x 3 x 3 x 3 = 432 sec.

After 432 seconds, the lights change simultaneously.

432 second = 7 minutes 12 seconds

Therefore the time = 7 a.m. + 7 minutes 12 seconds

= 7:07:12 a.m.

Question 7: Three tankers contain 403 litres and 465 litres of diesel respectively. Find the maximum capacity of a container that can measure the diesel of three containers exact number of times.

Answer 7: The maximum capacity of container = H.C.F. (403, 434, 465)

Factors of 403 = 13 x 31

Factors of 434 = 2 x 7 x 31

Factors of 465 = 3 x 5 x 31 H.C.F. = 31

Therefore, 31 litres of container is required to measure the quantity.

Question 8: Find the least number which when divided by 6, 15 and 18, leave remainder 5 in each case.

Answer 8:

5 6,15,18
3 6,3,18
2 2,1,6
3 1,1,3
1,1,1

L.C.M. of 6, 15 and 18 = 2 x 3 x 3 x 5 = 90

Therefore, the required number = 90 + 5 = 95

Question 9: Find the smallest 4-digit number which is divisible by 18, 24 and 32.

Answer 9 :

2 18,24,32
3 9,12,16
4 3,4,16
3 3,1,4
4 1,1,4
1,1,1

L.C.M. of 18, 24 and 32 = 2 x 4 x 4 x 3 x 3 = 288

The smallest four digit number is 1000

Answer 9

Therefore the required number is 1000+(288-136) = 1152

Question 10: Find the L.C.M. of the following numbers:

(a) 9 and 4

(b) 12 and 5

(c) 6 and 5

(d) 15 and 4

Observe a common property in the obtained L.C.Ms. Is L.C.M. the product of two numbers in each case?

Answer 10: (a) 9 and 4

3 9,4
3 3,4
2 1,4
2 1,2
1,1

L.C.M. of 9 and 4 = 2 x 2 x 3 x 3 = 36

(b) 12 and 5

2 12,5
2 6,5
3 3,5
5 1,5
1,1

L.C.M. of 12 and 5 = 2 x 2 x 3 x 5 = 60

(c) 6 and 5

2 6,5
3 3,5
5 1,5
1,1

L.C.M. of 6 and 5 = 2 x 3 x 5 = 30

(d) 15 and 4

5 15,4
3 3,4
2 1,4
2 1,2
1,1

L.C.M. of 15 and 4 = 2 x 2 x 3 x 5 = 60

Yes, the L.C.M. is equal to the product of two numbers in each case. And L.C.M. is also the multiple of 3.

Question 11: Find the L.C.M. of the following numbers in which one number is the factor of other:

(a) 5, 20

(b) 6, 18

(c) 12, 48

(d) 9, 45 What do you observe in the result obtained?

Answer 11: (a) 5 and 20

5 5,20
2 1,4
2 1,2
1,1

L.C.M. of 5 and 20 = 2 x 2 x 5 = 20

(b) 6 and 18

3 6,18
2 2,6
3 1,3
1,1

L.C.M. of 6 and 18 = 2 x 3 x 3 = 18

(c) 12,48

2 12,48
2 6,24
3 3,12
2 1,4
2 1,2
1,1

L.C.M. of 12 and 48 = 2 x 2 x 2 x 2 x 3 = 48

(d) 9 and 45

3 9,45
3 3,15
5 1,5
1,1

L.C.M. of 9 and 45 = 3 x 3 x 5 = 45

From these all cases, we can conclude that if the smallest number if the factor of largest number, then the L.C.M. of these two numbers is equal to that of larger number.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *